Duurzaamheid

Energielabels in Nederland: de huidige status en kansen in de toekomst

De afgelopen jaren zijn er al veel regels en wetgevingen doorgevoerd op het gebied van duurzaam wonen. Zo is het sinds 2015 verplicht om in de woningbouw en utiliteitsbouw panden te voorzien van een energielabel en zijn energielabels vanaf dit jaar ook bepalend voor de maximale hoogte van een hypotheek. Je hebt hierdoor vast gemerkt dat de vraag naar energielabels de afgelopen jaren flink is toegenomen. Maar wat kunnen energielabel adviseurs verwachten met oog op de toekomst? Zal de vraag naar energielabels blijven stijgen? Zullen de criteria van energielabels strenger worden?

Om je op de hoogte te brengen van wat er momenteel in de markt speelt en wat er gaat veranderen, zijn wij eens goed in de feiten gedoken. In dit artikel kan je jezelf inlezen in de volgende onderwerpen:

  • De verspreiding van energielabels in Nederland
    • Energielabels per provincie
    • Huidige status van energielabels in Nederland
  • Regels, wetgeving en doelen omtrent energielabels
  • Waarborging rondom de kwaliteit van energielabels
  • Nieuwe technologieën voor toerekenen energielabels

Genoeg te lezen dus! Laten we maar snel beginnen.

De verspreiding van energielabels in Nederland

En hoe kunnen we beter beginnen dan het delen van goed nieuws? Als we naar het totale aantal energielabels in Nederland kijken, zien we namelijk dat bijna de helft van alle woningen energielabel A of B toegekend heeft gekregen. Een mooi resultaat, dat zeker laat zien dat Nederland goed op weg is als het aankomt op duurzaam wonen. Als we inzoomen zien we echter wel grote verschillen tussen de provincies. Tijd om wat dichterbij te kijken dus.

Energielabels per provincie

Hieronder vind je een overzicht van het aantal geldige energielabels per provincie. Het overzicht is oplopend van provincie met de meeste groene energielabels naar die met het minste aantal.

1) Flevoland

Maar liefst 94,1% van alle geldige energielabels in Flevoland heeft klasse C of hoger. Hiermee is Flevoland de provincie met de meeste groene energielabels. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Flevoland.  

Label A t/m A++++: 42,3%

Label B: 24,9%

Label C: 26,9%

Label D: 2,8%

Label E: 1,2%

Label F: 1,5%

Label G: 0,3%

2) Noord-Brabant

Van alle woningen in Noord-Brabant met een geldig energielabel, heeft 71,3% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Noord-Brabant.

Label A t/m A++++: 27,2%

Label B: 17,1%

Label C: 27%

Label D: 10,3%

Label E: 5,9%

Label F: 6,7%

Label G: 5,8%

3) Utrecht

Van alle woningen in Utrecht met een geldig energielabel, heeft 70,9% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Utrecht.

Label A t/m A++++: 30%

Label B: 15,2%

Label C: 25,7%

Label D: 8,8%

Label E: 6,2%

Label F: 6,4%

Label G: 7,6%

4) Gelderland

Van alle woningen in Gelderland met een geldig energielabel, heeft 69,4% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Gelderland.

Label A t/m A++++: 27,5%

Label B: 15,9%

Label C: 26%

Label D: 9,3%

Label E: 5,4%

Label F: 6,5%

Label G: 9,4%

5) Overijssel

Van alle woningen in Overijssel met een geldig energielabel, heeft 69,1% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Overijssel.

Label A t/m A++++: 26,6%

Label B: 17,4%

Label C: 25,1%

Label D: 9,2%

Label E: 5,5%

Label F: 6,9%

Label G: 9,3%

6) Drenthe

Van alle woningen in Drenthe met een geldig energielabel, heeft 68,8% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Drenthe.

Label A t/m A++++: 24,5%

Label B: 18,4%

Label C: 25,9%

Label D: 10,7%

Label E: 4,7%

Label F: 6,2%

Label G: 9,6%

7) Zuid-Holland

Van alle woningen in Zuid-Holland met een geldig energielabel, heeft 66,8% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Zuid-Holland.

Label A t/m A++++: 25,9%

Label B: 15,2%

Label C: 25,7%

Label D: 9,3%

Label E: 8,6%

Label F: 6,1%

Label G: 9,1%

8) Noord-Holland

Van alle woningen in Noord-Holland met een geldig energielabel, heeft 66,6% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Noord-Holland.

Label A t/m A++++: 27,7%

Label B: 14,3%

Label C: 24,6%

Label D: 8,9%

Label E: 7,5%

Label F: 6,1%

Label G: 10,8%

9) Friesland

Van alle woningen in Friesland met een geldig energielabel, heeft 64,7% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Friesland.

Label A t/m A++++: 23,7%

Label B: 17,1%

Label C: 23,9%

Label D: 9,9%

Label E: 4,8%

Label F: 6,8%

Label G: 13,7%

10) Zeeland

Van alle woningen in Zeeland met een geldig energielabel, heeft 64,2% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Zeeland.

Label A t/m A++++: 23,5%

Label B: 16,3%

Label C: 24,4%

Label D: 9,9%

Label E: 6%

Label F: 8,9%

Label G: 11,1%

11) Groningen

Van alle woningen in Groningen met een geldig energielabel, heeft 63,5% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Groningen.

Label A t/m A++++: 25,2%

Label B: 15,2%

Label C: 23,1%

Label D: 10,2%

Label E: 6,3%

Label F: 6,2%

Label G: 13,8%

12) Limburg

Van alle woningen in Limburg met een geldig energielabel, heeft 59,5% een groen energielabel met klasse C of hoger. In onderstaand overzicht kan je zien hoe de energielabels verdeeld zijn in provincie Limburg.

Label A t/m A++++: 19,8%

Label B: 15,4%

Label C: 24,3%

Label D: 13,1%

Label E: 7,4%

Label F: 10,4%

Label G: 9,6%

Huidige status van energielabels in Nederland

Het is goed om te zien dat er in totaal al meer dan 5 miljoen woningen zijn met een geldig energielabel. Maar ervan uitgaande dat er ruim 8 miljoen woningen in Nederland zijn, liggen hier nog wel veel kansen. Voor energielabel adviseurs een goed teken. Er liggen dus nog genoeg klanten voor het oprapen. 😉

Als we kijken naar het aantal groene energielabels (A, B en C) in Nederland kunnen we hier ook een aantal conclusies uit trekken. Zo heeft maar liefst 75,5% van alle woningen met geldig energielabel een groen energielabel. Dat is natuurlijk een veelbelovend resultaat! Ruim 34% hiervan heeft zelfs het meeste groene energielabel met klasse A.

We zien in de statistieken ook dat er nog zo'n 1,2 miljoen woningen zijn met een te laag energielabel (oranje of rood). Hier is dus nog werk aan de winkel als het aankomt op duurzaam wonen. Deze woningen bevinden zich vooral in de provincies Limburg, Groningen, Zeeland en Noord-Holland.

Regels, wetgeving en doelstellingen omtrent energielabels

In de afgelopen jaren zijn er al wat doelen gesteld als het gaat over duurzame woningen en kantoorgebouwen. Naar deze doelen wordt langzaamaan toegewerkt en sommige zijn zelfs al behaald. We hebben enkele van deze doelen hieronder voor je op een rijtje gezet.

Minimaal energielabel C voor kantoorgebouwen

Kantoorgebouwen zijn sinds 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Voldoen kantoren hier niet aan, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Hier wordt door gemeentes op gehandhaafd. Inmiddels heeft 63% van de kantoren in Nederland energielabel C of hoger.

Vanaf 2024 zijn energielabels bepalend voor maximale hoogte hypotheek

Het is al langere tijd een feit dat woningen met een groen energielabel sneller worden verkocht en meer waard zijn. Maar vanaf januari 2024 bepaalt het energielabel van de beschikbare woning ook de maximale hoogte van de hypotheek. Dit betekent dat je als koper een hogere hypotheek kan krijgen voor een woning met een energielabel vanaf C. Dit kan oplopen tot €50.000 extra leenruimte voor woningen met het allerhoogste energielabel.

Gemiddeld energielabel A voor bestaande gebouwen voor 2030

In het energieakkoord van 2013 staat het volgende "Voor 2030 wordt voor (bestaande) gebouwen gestreefd naar ten minste gemiddeld label A." Dit betekent dus niet dat het wettelijk verplicht is om in 2030 energielabel A te hebben, maar wel dat we met elkaar gebouwen moeten blijven verduurzamen om energielabel A als gemiddelde te kunnen nemen.

Vanaf 2030 geen woningen meer verhuren met energielabel E, F of G

In 2022 werd bekend dat woningcorporaties en particuliere verhuurders vanaf 2030 geen woningen meer mogen verhuren met energielabel E, F of G. Op dat moment waren er nog zo'n 580.000 huurwoningen met een van deze energielabels. Dit gestelde doel moet verhuurders in beweging brengen om maatregelen te nemen om zo de energierekening van hun huurder(s) te verlagen.

Waarborging rondom de kwaliteit van energielabels

Begin dit jaar heeft Minister Hugo de Jonge bekend gemaakt dat er een publieke toezichthouder zal komen om de kwaliteit van energielabels te waarborgen. Deze toezichthouder gaat controleren of alle betrokken partijen, zoals adviseurs, zich aan de geldende voorschriften houden bij het opnemen, registreren en controleren van energielabels. Hiervoor zal er in 2025 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.

Alhoewel dit plannen zijn voor de toekomst, worden er in 2024 al verschillende maatregelen ingevoerd om foutieve energielabels tegen te gaan. Vanaf 1 juli worden onder andere de volgende maatregelen genomen:

  • De controlesteekproef op energielabels door de certificerende instellingen wordt vergroot van 3000 naar bijna 4400;
  • Extra controles bij alle certificaathouders, waardoor er beter zicht komt op mogelijk slecht presterende adviseurs;
  • Extra vervolgcontroles bij adviseurs waar fouten zijn geconstateerd.

Meer maatregelen kan je lezen in dit artikel van de Rijksoverheid.

Nieuwe technologieën voor toerekenen energielabels

Er komt momenteel nog veel handmatig werk kijken bij het uitvoeren van inspecties op locatie en het omzetten van de gemeten gegevens tot een geldig energiecertificaat. Echter is er een kans dat dit werk in de toekomst gedeeltelijk kan worden overgenomen door nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe hulpmiddelen bij metingen en inspecties, zoals 3D scans, infraroodcamera's, nieuwe luchtdichtheidstesten en QR-codes op producten. Ook wordt er gekeken naar modellen waarmee op basis van data en beeldherkenning input kan worden geleverd voor digital twins en energielabels. Dit geeft EP-adviseurs nieuwe, relevante informatie die ook kan worden gebruikt bij het verifiëren van energielabels.

Je kan hier een volledig rapport lezen waarin de nieuwe technologieën worden toegelicht.

Inspelen op kansen als energielabel adviseur

Hopelijk heeft dit artikel je nieuwe inzichten gegeven over de huidige status van energielabels in Nederland en veranderingen die je in de toekomst kan verwachten. Eén ding is zeker: energielabels worden steeds belangrijker en de vraag naar energielabels zal alleen nog maar toenemen. Er zijn namelijk niet alleen ontzettend veel woningen die nog geen geldig energielabel hebben, maar ook veel woningen die na verplichte maatregelen opnieuw een energielabel moeten aanvragen. Kansen genoeg dus voor jou als energielabel adviseur!

P.S. wil je inspelen op de toenemende vraag naar energielabels? Field Service Platform Bessy helpt al meer dan 100 energie adviseurs in Nederland met het optimaal inplannen van aanvragen, uitvoeren van inspecties op locatie en automatisch onderhouden van klantcontact. Zij kunnen hun werkprocessen volledig automatiseren, zodat ze meer tijd overhouden voor hetgeen waar ze energie van krijgen: klanten voorzien van een gecertificeerd energiecertificaat. Hoe zij dat doen, kan je lezen op deze informatiepagina voor energielabel adviseurs.

Eerst zien dan geloven?

Probeer Bessy 14 dagen gratis

Wil jij proberen of ons Bessy platform echt bij jou past? Probeer het dan nu helemaal gratis!

  • Automatiseer jouw planning
  • Bespaar, tijd, geld, werk en kilometers
  • Verhoog jouw klanttevredenheid